Corona

Naar aanleiding van de maatregelen die onze regering heeft genomen om de verspreiding van het virus in te dijken, werden ook de aanbevelingen voor de Belgische uitvaartsector bijgesteld.

Dit zijn de aanbevelingen voor de Belgische uitvaartsector.

Telewerk wordt de nieuwe norm. Als telewerk niet mogelijk is, moeten de regels van “social distancing” tussen dewerknemers worden gerespecteerd. De formaliteiten dienen voornamelijk digitaal te worden geregeld teneinde de verplaatsingen te beperken.

Afspraken maken en het regelen van uitvaartenHet aantal mensen dat ter plaatse komt om de uitvaart te regelen dient zich te beperken tot 3 personen. Alle contactmet risicopersonen dient te worden vermeden. Ontvang de mensen bij voorkeur in een zaal dan in een klein kantoor.

De bezoeken aan het uitvaartcentrumDit kan op afspraak of volgende de melding op rouwbrief.Koffietafel Koffietafels mogen vanaf 20 juli 2020 tot max 40 personen.

Vertrek vanuit het uitvaartcentrum naar de plaats van de plechtigheid of de begraafplaatsDe social distancing moet worden nageleefd.Vrienden en buren kunnen hun medeleven betuigen op de sociale media of op de website van de begrafenisonderneming.

Uitvaartplechtigheid en aula Vanaf 20 oktober 2020 mogen er plechtigheid plaatsvinden, dit in grote kerken of aula’s tot 40 personen maar met de nodige afstand van 1.5m. Ook is het dragen van een mondmasker nu overal verplicht.

Begraafplaats en/of overhandiging van de asOmhelzingen en handdrukken worden vervangen door een hand op het hart en/of een knikje.Geef de voorkeur aan een knikje of een kruisteken bij de laatste groet aan de overledene. Voorzie de nodige social distance tussen de mensen.

CrematoriaUitzonderlijke maatregelen zullen worden genomen door de verschillende crematoria. We vragen u om deze strikt nate leven.De crematoria moeten voldoen aan de federale richtlijnen en alles in het werk stellen om het afscheid mogelijk te maken.

Dienstvoertuigen Lijkwagens of voertuigen voor de overbrenging van de overledene hebben maximaal 2 personen aan boord.

We hopen dat deze crisis snel weer voorbij is en rekenen erop dat alle begrafenisondernemers de families op eenwaardige manier zullen begeleiden en hen, ondanks de omstandigheden, zullen helpen om het rouwproces zo sereen mogelijk te laten verlopen.